Asiakkaani esitti hyvän kysymyksen ohjauksessani, joka varmasti kiinnostaa myös muita. Mitä hyötyä on tehdä yhden raajan liikkeitä treenissä? Tässä tiivistettynä muutamia perusteluita, miksi yhden raajan liikkeitä kannattaa ainakin jossain vaiheessa käyttää.

Yhden raajan liikkeet ovat ihmiselle luontaista, toiminnallista liikettä. Yhden raajan harjoitteiden käyttäminen on hyvä tapa monipuolistaa harjoittelua ja se voi muun muassa pienentää selkärangan kuormitusta.

Unilateraalinen liike = Suurin osa voimantuotosta tapahtuu yhdellä raajalla
Bilateraalinen liike = Voimantuotto tapahtuu kahdella raajalla samaan aikaan

Suurin osa ihmisen luontaisesta liikkeestä tapahtuu unilateraalisesti – juokseminen, heitot, kiipeily, lyönnit, erilaiset hypyt jne. Kehossa on ristiin kulkevia lihastoimintaketjuja, joita unilateraaliset liikkeet usein aktivoivat. Esimerkkinä vasemmalla kädellä suoritetussa yhden käden tempauksessa oikean jalan lihasaktiivisuudet ovat korkeammat. Voima myös välittyy ristiin oikeasta jalasta vasempaan käteen. Hyvä kuvaus ristiin toimivasta ketjusta on se, että suuri osa vasenkätisistä on ”oikejalkaisia” ja toisinpäin. Tällöin heidän oikea jalkansa on usein vahvempi, niin sanottu ponnistava jalka. Se toimii tukijalkana ja kehittyy sitä kautta vahvemmaksi ja tukevammaksi.

Raajojen välinen lihasepätasapaino

Bilateraalisten liikkeiden jatkuva tekeminen voi opettaa keholle nopeastikin kompensaatiomekanismit, joiden avulla liikkeistä selvitään kunnialla. Silti vahvempi puoli tekee enemmän hommia ja vahvistuu edelleen heikomman kustannuksella. Unilateraalisissa liikkeissä voi edetä heikomman raajan kustannuksella. Lihaksen löytäminen ja ”tuntuman” hakeminen on yleensä vaikeampaa heikommalla raajalla, ja sen parantamiseen pystyy parhaiten keskittymään unilateraalisillä liikkeillä. Yhden raajan liikkeissä pystyt siis aktivoimaan myös heikommat lihaksesi paremmin. Parempi aktivaatio on yksi merkittävä tapa kehittyä nopeammin.

Myös bilateraalisia liikkeitä kannattaa käyttää. Niiden hyötyjä ovat voimakkaampi hormonivaste, suurempi kropan säätelyjärjestelmien (hermosto ja hormonaalinen järjestelmä) kuormitus sekä (usein) suurempi mekaaninen kuormitus. Bilateraaliset liikkeet aktivoivat kerralla suuremman osan kehon lihaksista ja tällä on suora yhteys hormonivasteeseen. Jalkaprässit ja maastavedot kohottavat veren testosteroni- ja kasvuhormonipitoisuutta enemmän kuin yhdellä jalalla tehtävät kyykyt.

Kannattaa siis vaihtelevasti kokeilla myös yhden raajan liikkeitä mukana treeneissä. Mukavaa sunnuntaita!