Nykypäivänä monen ongelma harjoittelussa on rajoittunut liikkuvuus.

Tämä johtuu siitä että teemme entistä enemmän asioita paikallaan ja huonossa asennossa, emme liikuta kehoamme monipuolisesti etenkään sen ääriliikeradoilla. Usein etsimme helpot, mukavat ja tutut asennot ja liikekaavat joissa käytämme kehoamme. Mukavuudenhalu tuokin yleensä mukanaan myös ongelmia heikentyneen toimintakyvyn ja rajoittuneiden liikeratojen muodossa. Jos sinulla on niska-hartiaseudun kireyksistä johtuvaa päänsärkyä, niin burana ei poista varsinaista ongelmaa, se voi lievittää hetkeksi mutta yleensä ongelma palaa ennemmin tai myöhemmin takaisin. Yleisin syy niska- ja pääkipuihin on niskan ja hartioiden lihasjännitys, jonka aiheuttajia ovat fyysiset ja henkiset kuormitustekijät, erityisesti hankalat asennot ja liiketoistot töissä tai harrastuksissa. Monesti tehokkain keino päästä eroon niska-hartiaseudun ongelmista on liike/liikkuvuus! Ne joilla on lääkärin toimesta todettu jokin rakenteellinen ongelma tms. on tietenkin asia erikseen.

Ensinnäkin jo hyvän ryhdin ylläpitäminen saattaa vaatia liikkuvuusharjoittelua kireille kehon lihasryhmille, niska-hartia kivut yms..

Liikkuvuusharjoittelu on osa harjoittelukokonaisuutta ja sen tärkein tekijä on jokaisen yksilöllinen tarve liikkuvuudelle.

 

Liikkuvuuden vaikutus voimantuottoon

Lihasten tuottama voima on ihmiselle ja harjoittelijalle äärimmäisen tärkeä ominaisuus, koska sen avulla pystymme liikkumaan ja hallitsemaan kehoamme.

Jos nivelten liike on rajoittunut, se vaikuttaa puhtaisiin suoritustekniikoihin ja joskus voi jopa estää liikkeen tekemisen esim. kyykkyyn pääseminen tai kengän nauhojen sitominen, jolloin emme myöskään pysty tuottamaan liikkeessä olemassa olevaa potentiaalista voimaa.. Kireydet lonkan takaosassa pyrkii viemään alaselkää pyöristyneeseen asentoon kyykkyliikkeissä. Tällöin ns. vapaa liikerata puuttuu, vaikka liike näyttäisikin normaalilta niin keho kompensoi sen jostain muualta. Pienetkin lihaskireydet voivat haitata kehon koordinaatiota.

Liian suuresta liikkuuvuudesta voi olla myös haittaa. Juoksussa lonkkanivelen liian suuri liikkuvuus voi vaikuttaa negatiivisesti kykyyn juosta lujaa, sekä optimaaliseen voimantuottoon.

 

Staattinen venyttely vai liikkuvuusharjoittelu?

Staattisella venyttelyllä pyritään pidentämään ja paluttamaan lihaksen pituutta. Eli kun venytät lihasta kohdistuu venytys kaikkiin venytyksen alaisiin kudoksiin kuten lihaskalvoihin, jänteisiin, nivelten tukirakenteisiin ja hermoihin.

Liikkuvuusharjoittelun tavoitteena on ylläpitää tai parantaa kehon liikkuvuutta ja liikehallintaa. Pidä siis mukana harjoittelussa, pidempiä venytyksiä sekä liikkuvuusharjoittelua. Kohdenna ne vain sopiviin aikoihin tehtynä, eli avaavia liikkeitä ennen treeniä ja pidempiä venytyksiä reilusti harjoittelun jälkeen tai omana päivänä. Eri urheilulajeissa liikkuvuusharjoittelun tarve on katsottava lajin vaatimuksien mukaan.

Videolla muutamia liikkeitä Niska-hartiaseudun, sekä rintarangan liikkuvuuden lisäämiseen sekä aineenvaihdunnan tehostamiseen. Liikkeet soveltuu kaikille ja erityisesti niska-hartiaseudun ongelmista kärsiville henkilöille.

HALUAN LISÄTIETOA VALMENNUKSESTA TAI PALVELUISTA, JÄTÄ KYSYMYKSESI ALLA OLEVAAN KENTTÄÄN!