Alkulämmittelyn merkitystä harjoitteluun ei kannata väheksyä. Alkulämmittelyllä / verryttelyllä on monia tutkittuja hyötyjä. Kun halutaan treenata kovaa ja tavoitteellisesti niin alkuverryttelyn merkitys vain korostuu. Alkulämmittelyn tavoite on ehkäistä loukkaantumisia, ”kun treenataan tavoitteellisesti niin ylimääräisiä taukoja harjoitteluun ei kaivata”, avata liikeratoja, herätellä hermostojärjestelmää sekä valmistaa kehoa ja parantaa kehon suorituskykyä tulevaan suoritukseen.

Alkulämmittelyn aikana kehossa tapahtuvia asioita

Alkulämmittelyn jälkeen käskytys aivoista lihaksille on nopeampaa ja solut ovat valmistautuneet tuottamaan energiaa lihaksille suoritusta varten. Kehon ja lihasten lämpötila nousee joka vähentää lihasten jäykkyyttä. Hermosto aktivoituu, jolloin keho on paremmin hereillä harjoitteluun, sekä loukkaantumisriski on pienempi.

Tapoja joilla alkulämmittelyn voi toteuttaa

– Alkulämmittelyssä kehon lämpötilaa voit nostaa esim: hölkkäämällä, polkupyörällä, soutulaitteella, keppijumppalla jne..

– Dynaamisilla venytyksillä voit avata liikeratoja, sekä näihin voi yhdistää motorisiataitoja harjoittavia liikkeitä. Putkirullaus soveltuu myös hyvin nivelten liikelaajuuden lisäämiseen.

– Erilaisissa lajeissa, lajinomaisia dynaamisia liikkuvuusliikkéitä kuten lonkkanivelen heilutuksia eri suuntiin, askelkyykkyjä, loikkia ja suunnanmuutoksia.

– Voimaharjoittelussa muista lämmitellä myös pienempiä lihaksia, esim. kuminauhalla olkapäille vipunostoja eri suuntiin, kiertäjäkalvosimen lihaksisto, joka tukee olkaniveltä, soutuja selälle tai hauiskääntöjä, jne. Tee nouseva sarja varsinaiseen työsarjaan, eli lähde tekemään liikettä kevyellä painolla ja tee noin kolme nousua varsinaiseen työpainoon.

– Nopeuslajeissa, erilaiset lajinomaiset spurtit, aukivedot ja koordinaatioharjoitteet ovat osa hyvää alkulämmittelyä.

 

Videolla esimerkki liikkeitä alkulämmittelyyn

Saavuta tuloksia valmennuksen avulla, tervetuloa!